JUMmUNWqM68

Svijet

Пакистан: Расте број жртава поплава

ИСЛАМАБАД - Број погинулих након вишедневних киша и поплава у Пакистану порастао је данас на 837, изјавили су данас званичници.


 

Ријеке набујале од монсунских киша потопиле су више хиљада села, однијеле неколико десетина мостова и телекомуникационих инсталација, док су блокирани путеви, а под водом се налази више милиона хектара обрадивог земљишта.

Миан Ифтикар Хусаин, министар информисања провинције Хибер-Пахтунква на сјеверозападу земље, изјавио је да су извештаји о погинулима пристигли из области око тог региона, пренијела је агенција АП, додајући да се много људи воде као нестали.

Највише погођен дио Пакистана невременом је управо његов сјеверозападни дио, гдје толике поплаве нису биле од 1929.

Из Администрације за развој провинције Кибер-Пактунква саопштено је да се више од стотину лица води као нестало у тој провинцији, а да је више од 400 000 људи расељено.

Уједињене нације су саопштиле да је поплавама у Пакистану угрожено милион људи широм земље и навеле да спасилачке екипе користе војне хеликоптере, камионе и чамце да би допрли до погођених области.

По подацима УН, више хиљада кућа и путева је уништено, а најмање 45 мостова на сјеверозападу земље је оштећено.

Поплаве, изазване монсунским кишама, проузроковале су изливање река, одроне и клизишта и потапање читавих села.

Неке евакуисане особе имају температуру и дијареју, као и симптоме других болести изазваних загађеном водом.

По прогнозама метеоролошке службе, у појединим областима падавине ће се у наредном периоду смањити, док ће се у другим дијеловима земље појачати.

Јако невријеме било је највјероватније узрок и авионске несреће прије два дана у близини Исламабада, у којој је погинуло свих 152 путника и чланова посаде.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog