Politika

БиХ спремна да испоручи Главаша Хрватској

САРАЈЕВО - Министар правосуђа БиХ Бариша Чолак рекао је да ће, када то затраже хрватске власти, изручити Бранимира Главаша, који је осуђен за ратне злочине над Србима.


 

Чолак је додао да Главаш у том случају може бирати хоће ли казну издржавати у хрватском затвору или у затвору у БиХ.

Врховни суд Хрватске смањио је јуче казну, коју је Жупанијски суд у Загребу изрекао Главашу због ратних злочина почињених у Осијеку 1991. године, са 10 на осам година затвора, чиме су се стекли услови да га власти БиХ ухапсе и упуте на издржавање казне.

Одлуком Врховног суда, пресуда Главашу, који је осуђен због убиства осијечких Срба током 1991. године, постала је правоснажна, што је основни предуслов да би се упутио на издржавање казне на територији БиХ.

У Министарству правде БиХ истичу да су се, доношењем правоснажне пресуде, стекли услови да се казна издржава у БиХ, на основу уговора Хрватске и БиХ из фебруара ове године.

"Према међудржавном уговору, пресуда ће бити прослијеђена надлежном суду, који је дужан да га пошаље у најближи затвор на издржавање казне, у овом случају највјероватније у КПЗ Мостар", објаснио је помоћник министра правде БиХ Никола Сладоје.

Лист пише да Главаш јуче није желио говорити о могућности да заврши у мостарском затвору, него је, умјесто тога, рекао да ће у понедјељак у Мостару одржати конференцију за новинаре на којој ће изнијети своје аргументе против осуђујуће пресуде.

Хрватска и БиХ су у фебруару ове године донијеле измјене Споразума о међусобном извршавању судских одлука код кривичних дјела.

"Послије пресуде Врховног суда, Жупанијски суд у Загребу мора упутити захтјев за извршење казне Министарству правде у БиХ", рекла је портпаролка Министарства правосуђа Весна Довранић. Послије тога би органи реда у БиХ требало да приведу Главаша, а он ће добити избор у којој земљи жели да одслужи своју затворску казну.

Главаш је по командној одговорности осуђен јер је Жупанијски суд у Загребу утврдио да је наредио хапшења, мучења и убиства седморо српских цивила, чија су тијела бачена у Драву.

Главаш је још у мају прошле године побјегао у БиХ, а захваљујући држављанству БиХ и чињеници да му пресуда у то вријеме није била правоснажна, слободно живи у западној Херцеговини.

Повезано: Главашу смањена казна

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog