Društvo

Позив канадским властима да доставе одговоре Караџићу

ХАГ - Судско вијеће Хашког трибунала позвало је канадске власти да до 1. септембра одговоре оптуженом некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, поводом захтјева да му се достави материјал о два снајперска инцидента на сарајевској пијаци Маркале.


Караџић је у захтјеву навео да се канадским властима обратио прије више од годину дана и да су му од тада достављени различити тражени материјали, али не и документи који се односе на Маркале. Канада је у септембру прошле године оптуженог обавијестила да "наставља да преглада своје материјале" и да ће му одговорити што прије.


Након Караџићевог поновног обраћања, Канада је у јуну ове године најавила да ће свој одговор послати у року од недјељу дана, али до тога још није дошло, констатовало је судско вијеће.

Убрзани одговор сада се тражи, јер би докуметни могли бити корисни оптуженом за унакрсно испитивање једног канадског свједока који ускоро треба да да исказ.

Караџићев поднесак за издавање обавезујућег налога Канади је прије два дана прво објављен, па проглашен повјерљивим, да би затим била објављена редигована верзија.

Некадашњи предсједник РС вјерује да Канада посједује извјештаје о одговорности муслиманске стране за оба напада на пијацу Маркале. (крај)љг/мђ

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog