Svijet

Кадија те тужи... Хаг истражује своје тужиоце

Британски дневник "Гардијан" пише данас о најављеној истрази о раду тужилаца Међународног суда за ратне злочине почињене на тлу бивше Југославији због тврдњи да су се силеџијски односили према свједоцима.


Лист наводи да ће у оквиру те истраге бити саслушана и Карла дел Понте, бивши главни тужилац Хашког суда, која је, према писању овог листа, балканске политичке лидере стављала иза решетака.

"Гардијан" наводи да ће Карла дел Понте бити саслушана поводом тврдњи да је допуштала да се свједоцима пријети или да се поткупљују као и за противзаконито прибављање доказа.

Судија Трибунала су јуче, након жалби свједока да су били узнемиравани, потплаћивани и злостављани као и да су докази које су прибавили били противзаконито мијењани, наложиле покретање независне истраге о поступцима Карле дел Понте као и још двоје угледних и активних тужилаца Хилдегард Урц-Рецлаф и Данијела Саксона.

"Гардијан" констатује да се први пут у 17-огодишњој историји трибунала у Хагу врхунски тужиоци суочавају са могућим непоштовањем одлука суда.
Лист наводи да се отпужбе на рачун Дел Понтеове тичу радне праксе њеног тима истражитеља током актуленог суђења за ратне злочине српском политичару Војиславу Шешељу.

Лондонски лист предочава да су у саопштењу судије на суђењу Шешељу наведене притужбе неких од свједока који тврде да су истражитељи, који су радили за тужилаштво трибунала, на њих вршили притисак или их застрашивали.

Тужилаштво је, наводно, незаконито прибављало изјаве свједока служећи се пријетњама, застрашивањем и односно или поткупљивањем свједока.
"Гардијан" пише такође да је једном свједоку из Србије тако нуђено добро плаћено радно мјесто у САД уколико да исказ повољан за тужилаштво трибунала.

У изјавама сведока, на које се "Гардијан" позива, наводе се и ускраћивање сна током интервјуа, уцјене односно нуђење живота негде другде у замену за сведочење којем су се тужиоци надали, претње да ће оптужница бити подгинута против свједока уколико одбије да свједочи па чак и илегалне исплате новца свједоцима.

Британски лист пише да ће независни истражни судија, највјероватније Француз, извештај о основаности изнијетих тврдњи поднијети за отприлике пола године.

Тужилаштво трибунала је, у међувремену, одбацило све оптужбе и најавило да ће у потпуности сарађивати са независном истрагом.

"Гардијан" подсјећа да је о наводним прљавим триковима тужилаца Хашког трибунала годинама говорио и сам Шешељ који је рутински ометао ток суђења и коме је већ изречена казна од 15 мјесеци због непоштовања суда, јер је објелоданио имена и адресе заштићених сведока.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog