Svijet

Израел би треба да плати Бриселу јер руши инфраструктуру

МАДРИД - Израел би требало да буде привилеговани партнер ЕУ, али ипак редовна мета напада израелске војске у Појасу Газе је инфраструтура, која је изграђена помоћу финансија Брисела, али европски блок до сада никада није затражио одштету, пише шпански лист "Публико."


Према писању листа, од сиротишта "Ал карамех" у Гази остале су само рушевине. У тој установи боравио је око 50-оро палестинске дјеце и уништили су је израелске ваздухопловне снаге током операције "Изливено олово" у јануару 2009. године.

Изградња овог објекта коштала је скоро 200 000 евра, од чега је половина дошла из шпанске Агенције за међународну сарадњу (АЕЦИД) и фондације "Олаф Палме".

Сиротиште је само једно од 78 пројеката које је финасирала ЕУ и који су у протеклих десет година уништени у току напада израелске војске.

Према извјештају Европске комисије укупна штета прелази износ од 79,5 милиона евра. Само Шпанија је финансирала осам наведених пројеката прилозима вриједним 33 милиона евра.

ЕУ до сада никада није ни затражила одштету од Израела за нанесену штету пројектима на палестинској територији.

"Пројекте које је финансирала ЕУ припадају Палестинској управи и немамо податке о томе да су они поднијели било какав захтјев за одштету," рекла је бивши европски комесар за стране односе Бенита Фереро Валднер када је током прошле године пред Европским парламентом одговарала на питања о овој теми.

Аустријски посланик Јохан Свобода тада је рекао да би било оправдано потраживати одштету од Израела за трошкове које је ЕУ имала на палестинској територији.

Пасивност ЕУ о овом питању критиковало је и неколико невладиних организација.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog