Društvo

Главашу ће пресуду уручити Интерпол

БАЊА ЛУКА - Осуђеник за ратне злочине над Србима у Осијеку Бранимир Главаш одбио је да прими пресуду која му је почетком мјесеца из Хрватске достављена поштом, због чега је одлучено да му је уручи Интерпол.


Портпарол Жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић изјавио је да је уручивање пресуде најприје ишло редовним путем, поштом, али с обзиром на то да му није уручена, одлучено је да то учини Интерпол, коме је овај суд за то упутио захтјев.

Девчић је истакао да је пресуда Главашу поштом послата чим је из Врховног суда Хрватске достављена Жупанијском суду у Хрватској, а то је било крајем прошлог мјесеца.

"Чека се да се пресуда уручи Бранимиру Главашу, послије чега бисмо је могли прослиједити и Министарству правосуђа Хрватске, а оно даље да прослиједи БиХ да је потврди и поступа по њој", рекао је Девчић.

У Министарству правосуђа рекли су да не могу ништа да ураде када је ријеч о Главашу док им Жупанијски суд званично не уручи пресуду.

Врховни суд Хрватске 30. јула смањио је Главашу казну са десет на осам година затвора због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку 1991. године, чиме је она постала правоснажна.

Главаш је према командној одговорности осуђен јер је Жупанијски суд у Загребу утврдио да је наредио хапшења, мучења и убиства седморо српских цивила, чија су тијела бачена у Драву.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog