Svijet

Румуни критикују Французе због Рома

БУКУРЕШТ - Румунска штампа данас је веома критична о француској политици према Ромима, и сматра је лицемјерном и неефикасном, а поједини медији напомињу да је она дио стратегије Николе Саркозија за придобијање изгубљених бирача.


 

"Предсједник Никола Саркози жели да у анкетама добије већи број гласова и зато је почео истински крсташки рат против насеља Рома у Француској, која је срушио прије него што је румунске грађане вратио кући", пише румуснки дневник "Гандул".

Дневник подсјећа да јучерашње враћање 70 Рома у Румунију, први потез француске владе на овом питању, уопште није нова појава.

"Париз је потрошио 11 милиона евра у 2009. години за повратак 10.177 Рома у Бугарску и Румунију", по истом поступку, пише лист, напомињући да је хиљаде људи већ враћено током ове године.

Многи који су враћени кући поново су се вратили, признају и румунские и француски званичници.

"Слање Рома из једног у друго мјесто, а да им се притом не понуди алтернатива, погоршава ствари чак иако је емитована слика да је проблем ријешен", оцјењује у коментару за најтиражнији дневник "Адеварул" Оана Маринеску, специјални консултанта за инострана питања.

Уредник листа "Слободна Румунија" оцјењује да је француска политика дволична.

У коментару дана у истом дневнику политички аналитичар Кристијан Первулексу описује као расистички анитромски занос саркозисте у Француској и оцјењује да је то изгледа дио стратегије за придобијање изгубљених бирача.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog