Politika

Вукчевић: Одустали смо од жалбе због Британаца

БЕОГРАД - Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је Београд одустао од жалбе на одлуку британског суда да не изручи Србији Ејупа Ганића "због грађана Велике Британије".


Вукчевић је објаснио да би поступак коштао "стотине хиљаде евра", а морала би да их плати Велика Британија, чије је правосуђе водило процес.


"Стога нам је том поруком, која је стигла после првостепене одлуке о неизручењу, сугерисано да би другостепени поступак био нецелисходан јер би га платили такође грађани Велике Британије. Реч је о стотинама хиљада евра. Зато смо, заједно са енглеским колегама, проценили да од жалбе треба одустати", рекао је Вукчевић у интервјуу за београдски "Прес".

Вукчевић је рекао да је за, како је навео, такозвану нагодбу око Сребренице сазнао тек послије одлуке енглеског судије у којој је образложио да је случај био политички инструисан и да је било трговине око Сребренице и истакао да таква трговина, и да ју је било, ни на који начин није могла да утиче на став Тужилаштва у предмету.

"За мене као тужиоца једино је релевантан допис Министарства правде да остаје при свим наводима око изручења Ганића. Зашто је суд поклонио веру Арнауту, а не СФОР-у, зашто је политичка оцена догађаја у бившој Југославији била пресудна, питање је за суд, али и све нас у Србији", рекао је Вукчевић.

Српски тужилац је оцијенио да поступак у Лондону "једноставно није био фер" и нагласио да Тужилаштво поштује одлуку суда, али је не прихвата и наставиће истрагу за злочин у Добровољачкој "јер је то захтјев нашег посла и одговорног односа према жртвама злочина, припадницима ЈНА".

Вукчевић је изразио увјерење да ће тужилац БиХ Барашин завршити своју истрагу против Ганића и осталих и истакао да би "највише волио да у овом, као и у свим осталим предметима који то захтијевају, постоји одлична сарадња у региону".

Вукчевић је изјавио да ће Ратка Младића "истјерати из рупе".

"Двадесетчетворочасовни рад у том циљу до сада је дао разултате,а исти режим примењује се и на другог хашког бегунца Горана Хаџића", рекао је Вукчевић.

Он је навео да је даноноћни рад надлежних органа довео до проналажења снимака и телефонских разговора Младића, који су у фебруару заплијењени у његовој кући.

Вукчевић је навео да сада преслушава разговоре које је тајно снимао бивши командант Војске РС, а који су већ предати хашком тужилаштву.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog