Politika

Радмановић оптужује Силајџића за непоштовање устава

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић наставља да игнорише Устав и законе БиХ, користећи и питање држављанства са Хрватском и Црном Гором да нападне постојање института ентитетског гласања у Парламентарној скупштини БиХ, оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.


"Упркос настојањима Силајџића и многих других, представници РС у институцијама БиХ неће дозволити да овај механизам /ентитетско гласање/, који је од виталног значаја за Српску и друге конститутивне народе, буде укинут", навео је Радмановић у писаној изјави.

Реагујући на јучерашњи Силајџићев иступ о овом питању, Радмановић истиче да Силајџић као и много пута до сада, наставља да обмањује јавност и неосновано оптужује представнике Републике Српске за наводне блокаде и опструкције у вези са разлозима у регулисању двојног држављанства са Хрватском и Црном Гором.

"Рјешавање овог питања путем билатералних уговора недвосмислено је предвиђено чланом 1 став 7 тачка "д" Устава БиХ, што је преписано и у Закон о држављанству БиХ. По том основу, закључен је Споразум о двојном држављанству са Србијом, док је закључење таквих споразума са Црном Гором и Хрватском, користећи исту причу, спријечио Силајџић, мада, што је добро познато, двојно држављанство са Хрватском у пракси фактички постоји", појаснио је Радмановић.

Радмановић је прије два дана изјавио да је дошло до застоја у регулисању двојног држављанства са Хрватском и са Црном Гором, те да је тај застој у Предсједништву БиХ, а Силајџић је јуче оцијенио да је свака политичка манипулација о питању двојног држављанства потпуно непримјерена.

Силајџић је истакао да "Радмановићево инсистирање на дискриминаторском приступу у рјешавању двојног држављанства повлачи питање његовог односа према грађанима БиХ"

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog