Društvo

Нада у Шенген: У БиХ издато 300.000 биометријских пасоша

БАЊА ЛУКА - Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података до сада је одштампала 301 554 биометријска пасоша, што значи да је, од почетка издавања ових докумената 15. октобра 2009. године, мјесечно у просјеку штампано око 30 000 пасоша, саопштено је из ИДДЕЕА.


У саопштењу се наводи да пасоше у БиХ издају министарства унутарњих послова, кантонални МУП-ови, МУП Републике Српске, Одјељење за јавни регистар Брчко дистрикта и Министарство спољних послова БиХ за грађане који живе у иностранству.

Из ИДДЕЕА подсјећају да се захтјеви за издавање пасоша подносе у организационим јединицама МУП-ова према мјесту пребивалишта, а у иностранству у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ.

"Нови систем за издавање биометријских пасоша у функцији је од јула прошле године, а у ланац идентитета увезане су матичне службе у 142 опшине, 10 кантоналних МУП-ова и МУП РС, што значи укупно 135 локација за издавање докумената, као и Јавни регистар Брчко дистрикта, Министарство правде ФБиХ, Министарство управе и локалне самоуправе РС, Министарство цивилних послова БиХ, Министарство спољних послова БиХ са 45 локација у дипломатско - конзуларној мрежи од којих се у 16 издају пасоши, те ИДДЕЕА, што укупно представља 162 органа и 322 локације на којима се издају документи као што су родни листови, увјерења о држављанству и други лични документи", прецизира се у саопштењу.

У ИДДЕЕА оцјењују да се увезаност свих институција у један систем показала веома ефикасном када је ријеч о безбједности и економичности, као и да је број издатих докумената најбољи показатељ да систем функционише у пуном капацитету код свих надлежних органа за издавање докумената.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog