Politika

Дачић: Мијењаћемо текст

БЕОГРАД - Србија је отворена за мијењање текста, за договоре и разговоре о приједлогу резолуције о Косову и Метохији коју је поднијела Генералној скупштини УН након мишљења Међународног суда правде о косовској независности, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.


"Србија је више пута рекла да је спремна за налажење компромисног текста резолуције. Спремни смо на све, осим тога да се из текста резолуције види да је то стављање тачке на питање Косова и да смо тиме решили статус Косова", рекао је Дачић.

Он је навео да је Србија поднијела свој приједлог резолуције, јер су постојале политичке и друге информације да и остале заинтересоване стране припремају резолуцију.

"За нас је било важно да Србија прва поднесе предлог, јер се о том предлогу прво гласа, и ако се изгласа, други предлог уопште не долази на гласање", рекао је Дачић новинарима у Трговишту.

Он је напоменуо да је министар спољних послова Србије Вук Јеремић информисао Владу Србије да је са партнерима у ЕУ, са САД, Русијом и Кином разговарано о резолуцији и прије подношења српског приједлога Генералној скупштини, али да "очигледно није могло да дође до договора око текста резолуције".

Међународни суд правде донио је 22. јула савјетодавно мишљење да косовски Албанци декларацијом о једностраном проглашењу независности нису прекршили међународно право, нити резолуцију Савјета безбједности УН 1244, као ни правни поредак установљен у покрајини том резолуцијом. Суд није хтио да се бави политичким посљедицама декларације, већ их је препустио институцији која је тражила мишљење - Генералној скупштини УН.

Мисија Србије при УН поднијела је 28. јула Генералној скупштини УН Резолуцију којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за рјешавање територијалних питања и позива на проналажење рјешења путем дијалога. /крај/вш/вј

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog