Svijet

Да ли је Јанез Јанша примао незаконите дарове

ЉУБЉАНА - Бивши предсједник словеначке Владе Јанез Јанша осумњичен је у корупцијској афери "Патрија" да је као премијер злоупотријебио службени положај и незаконито "примао дарове".


Против Јанше још није подигнута оптужница већ је криминалистичка полиција против њега поднијела кривичну пријаву - преносе словеначки медији.

Јанша је изјавио да до сада није примио никакву оптужницу у вези са случајем, чија је истрага пред завршетком.

Међутим, љубљански недјељник "Младина" тврди да је истрага у Словенији о афери "Патрија" већ завршена, те да је истражни судија предао приједлог оптужнице која се односи на Јаншу. Државно тужилаштво то није ни потврдило, нити оповргнуло.

Овај лист пише и да Јаншу у овом случају компромитују подаци нађени у рачунару једног од његових некадашњих сарадника. Према њима, Јанша је као премијер у вријеме преговора с финским произвођачем војне опреме код којег је словеначка војска наручила оклопна возила у вриједности 278 милиона евра, знао за договор да се дио провизије употријеби за финансирање два бесплатна недјељника којима се пред парламентарне изборе 2008. године промовисала његова Словенска демократска странка.

Словеначки медији објавили су јуче да је у том случају осумњичено пет особа, односно бивши официри војске и пословни људи, те неки чланови Јаншине странке.

Истрага о афери "Патрија" води се од 2008. води у Словенији, Аустрији и Финској због сумњи да је финска фабрика "Патрија" исплатила велике незаконите провизије како би обезбедила продају оклопних возила за словеначку војску за скоро 280 милиона евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog