Društvo

Истрага: Ораси нелегално продавани Турцима

САРАЈЕВО - Неколико фирми из Сарајева, Тузле, Бањe Луке и Мостара учествовало је у нелегалном извозу ораха из БиХ у Турску, резултати су истраге коју је провело Одјељење за накнадну контролу при Управи за индиректно опорезивање БиХ.


Иако у Управи знају о којим фирмама је ријеч, због истраге која се против њих води у Тужилаштву БиХ нису могли говорити о именима.


Шеф Одјељења накнадне царинске контроле Хајрудин Алиспахић изјавио је за "Дневни аваз" да се ради о 3 000 тона ораха, те да је комплетна афера попримила размјере организованог криминала.

Према његовим ријечима, процијењено је да је чак 90 одсто извоза ораха било нелегално, због чега је против неколико цариника УИО покренут дисциплински поступак.

"Истрага у БиХ отворена је на захтјев турских органа из Анкаре. Сигурно је да су у аферу умијешани колико људи из БиХ, толико и из Турске. Наша истрага је показала да је ријеч о неколико фирми из Сарајева, Тузле и њене околине, Бањалуке и двије из Мостара. О именима због процеса у Тужилаштву БиХ не можемо говорити", рекао је Алиспахић.

Ораси су у БиХ увезени из Украјине и Молдавије и као прозивод БиХ продавани Турској.

Алиспахић наводи да је слична ситуација и са извозом пшенице у Турску, али да је у овом случају било веома тешко утврдити да ли су силоси са домаћом пшеницом одвојени од оне која је увезена.

"Осим ораха и пшенице, сада провјеравомо и извоз љешника и бадема, јер сумњамо да је и ту било малверзација", истакао је Алиспахић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog