Politika

Радмановић: Не дамо надлежности

БАЊА ЛУКА - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (РС) Небојша Радмановић поручио је да Српска више не може и неће дозволити да буде пренесена иједна њена належност на БиХ, а самим тим и промјену Устава БиХ.


 

"Једино је могуће ускладити Устав БиХ са Европском конвенцијом о људским правима и ништа више", рекао је Радмановић за "Глас Српске", додајући да је то јединствен став свих представника власти РС и српских представника у институцијама БиХ.


Коментаришући притиске предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића на Канцеларију заступника Савјета министара пред Европским судом за људска права у Стразбуру, Радмановић је рекао да је став у Сарајеву, не само код Силајџића, већ и код других политичара, да се против њих не може доносити никаква пресуда, а против других може све.

Он је оцијенио да ће пресуда у случају "Ђокић" бити извршена и поручио да је за сарајевске гарнитуре боље да то буде што је прије могуће.

"Овдје постоји један антисрпски и антисбијански став и он је повезан са низом других случајева, па и са овим", рекао је Радмановић и додао да се пресуде међународних судова морају извршавати уколико БиХ хоће да припада породици развијених земаља.

Коментаришући усвајање Приједлога закона о статусу државне имовине која се налази на територији РС, а под забраном је располагања, Радмановић је истакао да ОХР својим ранијим одлукама, које није промијенио ни до данас, кочи развој БиХ у цјелини, а посебно РС која жели што прије да се придружи развијеним европским земљама.

"Потпуно је непримјерено држати једну забрану располагања дијелом имовине овако дуго. Ово питање лако је рјешиво у цијелој БиХ, а оно произилази из преамбуле. У Уставу стоји да је БиХ састављена од два ентитета што нормално асоцира да је и имовина у тим ентитетима", рекао је Радмановић.

Он је нагласио да је, поред сарајевског политичког круга, један дио међународне заједнице искомпликовао питање државне имовине на сједницама Савјета за провођење мира (ПИК) и да се то питање једино може рјешавати на начин како то предлаже Влада РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog