Politika

Стиже Гул да разговара са свима

Почетком септембра, мјесец дана прије избора, у БиХ ће стићи предсједник Турске Абдулах Гул, да , како каже, поближе објасни намјере турске политике на овом простору.


Предсједник Турске Абдулах Гул ће током званичне посјете БиХ, 2. и 3. септембра, покушати саговорницима да приближи природу турске политике на Балкану, рекао је турски амбасадор у БиХ Вефахан Оцак.

"Надам се да ћемо разговарати о турским очекивањима на Балкану у догледној будућности у контексту пријатељства са БиХ, али можда важније од свих ових детаља је моје искрено вјеровање да ће Гул покушати да убризга веома снажну ињекцију позитивног осјећаја у разумијевању међународних односа у овој држави", рекао је Оцак.

Он је оцијенио да је ова посјета веома важна, јер ће се десити мјесец дана прије општих избора у БиХ.



"Мимо овог генералног контекста и разговора о изборним очекивањима, предсједник Турске ће разговарати и о томе шта он лично и Турска генерално преко премијера Реџепа Таипа Ердоана и министра иностраних послова Ахмета Даватоглуа покушава радити у БиХ", рекао је Оцак.

Он је потврдио да ће Гул разговарати са представницима свих страна у БиХ, те да ће се састати и са другим политичким дужносницима, а уколико то распоред буде дозвољавао и са битним факторима у БиХ из сектора економије и бизниса.



Према његовом мишљењу, Гул ће сугерисати свима који су у БиХ да док год сви доприносе друштвеном и политичком заједништву, међународна заједница, а посебно Турска, биће више него спремни да помогну кретање БИХ напријед у евроатлантску и свјетску заједницу и у велику заједницу држава ЕУ.

"То је основна нит размишљања предсједника Гула пред овај пут", нагласио је Оцак.

Говорећи о Србији, он је нагласио да је то држава која је увијек била важна за Турску.

"Дијелимо стотине година заједничке историје. Београд нам значи веома много. Сматрамо да је Србија снажан и искрен пријатељ Турској", нагласио је Оцак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog