Društvo

Oдобашић: Институт за нестала лица не може одговорити задатку

БАЊА ЛУКА - Бивши радник Института за нестала лица БиХ, стручњак за тражење несталих лица Јасмин Одобашић изјавио је да Институт ни у ком облику није испунио очекивања породица несталих у БиХ и да никада неће и не може да одговори задатку због којег је формиран.


Он је навео да је рјешење тренутне ситуације у томе да се направи нова институција са дијелом кадрова постојећег Института и да у ту институцију дођу нови људи.

Одобашић је рекао за "Глас Српске" да садашњи челници Института за нестала лица БиХ желе да процес тражења несталих "развлаче" годинама због огромних привилегија и новца, додајући да за двије и по године постојања Института има врло мало ексхумираних, а још мање идентификованих.

Он сматра да би оперативни тим РС требало да почне да ради и на ексхумацијама, а не само идентификације, истичући да ће подржати свакога ко ће убрзати ове процесе и помоћи породицама несталих које због Интитута чекају годинама.

"Савјет министара БиХ мора нешто да учини и по питању нелегалног рада Управног одбора Института, јер од шест чланова за четири је истекао мандат или су напустили функције", рекао је Одобашић.

Он је навео да Институт за нестала лица БиХ на основу стратегије колегијума директора Института ради са двије трећине администрације и једном трећином истражилаца на терену, иако треба да буде обрнуто.

"Треба да буде више од двије трећине истражитеља на терену, да би се убрзао процес тражења несталих у БиХ, и потпуно побољшати кадровску структуру Института", закључио је Одобашић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog