Politika

Љајић: Аутономија Санџака је дневнополитичка измишљотина

БЕОГРАД - Министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић сматра да је концепт о аутономији Санџака, за који се залаже муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, лансиран из чисто политичких разлога и зарад стицања јефтиних поена.


Он је додао да је та прича испричана још деведесетих година, када се и показала нереалном.

"Простор Санџака етнички је шаролик, јер у три општине већину чине Срби, а у три Бошњаци. Осим тога, та област је сада и фактички подељена између Србије, Црне Горе и Босне које су независне државе, тако да нема елемената за било какву причу о аутономији. А, позивање на историјске принципе у политици увек је била губитничка варијанта", нагласио је Љајић.

Он је за београдске "Вечерње новости" рекао да је страх од наводног тајног плана дијела Бошњака да започну федерализацију Србију - пренадуван.

"То су медијска преувеличавња и фаталистичке прогнозе аналитичара који никада нису били у Санџаку. Сигуран сам да неће бити никакве веће кризе, осим вербалног капитализма који ће бити све присутнији како се избори буду приближавали", сматра Љајић, који је и лидер и лидер Социјалдемократске партије Србије (СДПС).

Према његовом мишљењу, лоша је идеја о понављању избора за Бошњачки национални савјет.

"Треба учинити све да се формира савет од представника све три листе и да сви учествују сразмерно добијеним мандатима. Само нове економске инвестиције и улагање напора да се формира јединствена исламска заједница могу бити темељ за трајну стабилизацију овог подручја", нагласио је Љајић.

У Новом Пазару је 9. августа одржана сједница Одбора за обнову Народног вијећа Санџака, а њен основни циљ биће, како је најављено, враћање аутономије том дијелу Србије по угледу на такозвану партизанску аутономију од 1943. до 1945. године.

"Желимо да Санџаку вратимо такозвану партизанску аутономију, коју је имао као федерална јединица равноправна са осталим држава бивше Југославије у периоду од 1943. до 1945. године када је та аутономност нелегално укинута", објаснио је тада предсједник Одбора Џемаил Суљевићи додавши да обнављање Народног вијећа Санџака неће довести у питање суверенитет државе Србије, осим, уколико дође до цијепања БиХ.

Обнављање Народног вијећа Санџака предвиђено је Декларацијом усвојеном на недавном Бошњачком сабору које је сазвало непризнато Бошњачко национално вијеће конституисано под окриљем Бошњачке културне заједнице и Зукорлића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog