Društvo

Штрбац: Тужба против МПРИ има шансе да успије

БАЊА ЛУКА - Шеф Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је Срни да је увјерен да тужба, коју су Срби у Чикагу поднијели против америчке војно-консултантске куће МПРИ, односно холдинга "Л-3 Комуникејшнс" , имати шансе за успјех.


Тужба против наведених субјеката је поднесена због обуке и опремања хрватских снага за масовна убиства током акције "Олуја" 1995. године.

Коментаришући изјаву бившег америчког амбасадора у Хрватској Питера Галбрајт у којој он изражава сумња да ће ова тужба доћи до фазе суђења, јер "судови у Америци немају пуно симпатија према таквим случајевима", Штрбац је рекао да Галбрајтову изјаву у најбољем случају демантује документација коју су предочили амерички адвокати, а из које се види да су они добили сличне спорове против МПРИ у другим земљама.

"У потпуности дијелим мишљење америчких колега адвоката у успјех ове тужбе, јер је ријеч о великој групи адвоката која је спремна да заступа Србе по систему кредитирања, односно да наплати своје услуге тек по добијању спора", нагласио је Штрбац.

Он је објаснио да основу за покретање ове тужбе представљају докази и документација о убиствима и етничком чишћењу Срба у Крајини који су неспорни, а који су више пута изнесени и документовани пред Хашким трибуналом на суђењу хрватским генералима Анти Говотвини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, оптуженим за злочине над Србима у "Олуји" 1995. године.

Штрбац је потврдио да је "Веритас" већ америчким адвокатима предао спискове убијених и рањених Срба, евиденцију о њиховом прогону из Хрватске, спаљеним кућама и уништеној и опљачканој мовини током и послије "Олује".

Група Срба у Чикагу под називом "Крајинске жртве геноцида" тужила је суду у Илиноису компанију "Л-3 Комуникејшнс", јер је МПРИ (некада самостална војно-консултантска компанија, а данас дио холдинга Л-3) обучила и опремила хрватске снаге за масовна убиства Срба током 1995. године.

"Није спорно јесу ли запослени у МПРИ-а учествовали у геноциду, оно што је дефинитивно познато јест то да је МПРИ осигурао средства која су омогућила да се геноцид догоди", наводи се у тужби којом се тражи исплата 10,4 милијарде долара.

Бивши амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт изразио је сумњу да ће ова тужба доћи до фазе суђења, јер "судови у Америци немају пуно симпатија према таквим случајевима". 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog