Društvo

Aнђелина Џоли у Предсједништву БиХ

САРАЈЕВО - Амбасадор добре воље УНХЦР-а Анђелина Џоли поздравила је напоре политичара у БиХ и Кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојше Радмановића на трајном рјешавању проблема избјеглих и расељених лица у БиХ.


Џолијева је данас у Сарајеву у одвојеним сусретима разговарала са члановима Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем и Жељком Комшићем, те савјетником члана Предсједништва БиХ из РС за уставоправна питања Борисом Бухом, који је рекао да је Радмановић због раније преузетих обавеза није био у могућности да данас буде у Сарајеву.

Буха је рекао да је од Џолијеве добио писмо намијењено српском члану Предсједништва БиХ, у коме она поздравља напоре политичара у БиХ и Радмановићевог Кабинета на рјешавању питања избјеглих и расељених лица.

"Она је изразила спремност да активно учествује у томе и понудила своју помоћ. Нада се да ће власти у БиХ и УНХЦР заједнички, конкретним пројектима учинити да се то питање коначно ријеши", рекао је Буха.

У саопштењу из Силајџићевог Кабинета наводи се да су предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић и Џолијева разговарали о провођењу Анекса 7 Дејтонског споразума, те да је амбасадорка добре воље УНИЦЕФ-а исказала посебан интерес за унапријеђење одрживог повратка.

Силајџић је рекао да је питање подршке повратничкој популацији један од приоритетних задатака његовог дјеловања и упознао Џолијеву са тренутним приоритетним пројектима на којима ради, те јој предао копију тих пројеката.

Како је саопштено, Џолијева је исказала спремност да се придружи у промоцији Силајџићеве идеје да Сарајево и БиХ постану едукациони центар који ће привући хиљаде студената из цијелог свијета и да уз помоћ заједничких пријатеља са Силајџићем ради на реализацији овог пројекта.

Они су сложили да је едукација први приоритет у чему лежи будућност нових генерација БиХ. Силајџић је позвао Џолијеву да у октобру ове године присуствује Међународној конференцији о унапређењу дијалога међу културама која ће бити одржана у Сарајеву у организацији Кувајтске фондације Ал Бабтаин и под његовим покровитељством.

У саопштењу из Кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ наводи се да је циљ посјете амбасадорке добре воље УНИЦЕФ-а БиХ информисање о намјераваним активностима које жели реализовати с циљем помоћи расељеним људима, као и о активностима о питању јачања уједињења у БиХ, те осавремењавању образовања.

Комшић се захвалио Џолијевој на раду који обавља као амбасадор добре воље и њеном интересовању о питању проблематике са којом се суочавају грађани БиХ.

Он је истакао значај и успјешне резултате УНХЦР-а у БиХ, изразивши увјерење да ће и кроз њене активности доћи до реализације конкретних пројеката.

Комшић и Џолијева разговарали су о њеном будућем пројекту-снимању филма који ће дијелом бити реализован у БиХ.

У саопштењу се наводи да је Комшић примио Џолијеву на њену иницијативу.

Повезано: Сумрак ружичасте СФРЈ

Анђелина и Бред у Горажду

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog