Društvo

УНС протест на мјесту нестанка новинара Радио-Приштине

ОРАХОВАЦ - Представници Удружења новинара Србије (УНС) одржали су данас протест на путу Велика Хоча - Ораховац, на мјесту гдје су прије 12 година нестали новинари Радио-Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перинић.


На мирном десетоминутном протесту, на коме је учествовало око 50 новинара и породице несталих, развијени су транспаренти на којима је, на албанском и српском језику, писало "Вратите нам наше колеге".

Предсједница УНС-а Љиљана Смајловић, која је присуствовала обиљежавању 12 годишњице од нестанка новинарске екипе Радио Приштине, изјавила је да нико не може натјерати албанску полицију и ЕУЛЕКС да пронађу кривце, али да удружење може на овом мјесту сваке године да тражи одговор на питање како напредује истрага.

"Јесу ли покренути кривични или преткривични поступак? Ко су инспектори а ко истражитељи? Ми имамо утисак да се не чини ништа и зато тражимо од ЕУЛЕКС-а да нам саопшти докле се стигло са истрагом", рекла је Смајловић.

Жељко Тврдишић, предсједник Друштва новинара Косова и Метохије, које је огранак УНС-а, рекао је да ће се убудуће 21. август обиљежавати као дан несталих и убијених новинара на Косову и Метохији.

Брат несталог Ђуре Славуја, Перо, рекао је да очекује бољу истрагу и правду за све нестале.

Представници УНС-а и Друштва новинара Косова и Метохије потом су посјетили Велику Хочу.

Ђуро Славуј и Ранко Перинић су 21. августа 1998. године кренули ка Зочишту, у манастир Свети Врачи, да направе прилог о повратку киднапованих монаха. Посљедњи пут виђени су у Великој Хочи одакле су, према ријечима мјештана, умјесто на исток кренули грешком на запад, ка Ораховцу(на слици), који је у то вријеме био под контролом Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у коме су били, плава "застава 128" такође није пронађен.

Породице Перинић и Славуј до сада немају никакве званичне информације о судбини својих најмилијих.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog