Društvo

Kузмановић отворио фестивал ''Мала Европа''

ПРЊАВОР - Предсједник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић отворио је данас у Прњавору Први фестивал националних мањина под називом "Мала Европа".


Кузмановић је рекао да овај фестивал има посебну симболику, јер Прњавор има националних мањина скоро и колико је европских држава, додавши да ће се власти у РС и даље залагати за максималну равноправност свих њених грађана.


"Некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун наметнуо је ријеч 'остали' која означава представнике националних мањина. Лично се не слажем са оваквим називом, јер су сви грађани РС једнаки - како представници конститутивних народа, тако и грађани из реда националних мањина", нагласио је предсједник Српске.

Кузмановић је рекао да ће се власти РС у наредном периоду борити за измјену назива "остали" у Уставу БиХ и другој легислативи, истакавши да националне мањине у будућности неће бити обиљежене овом ријечју, већ ће бити једнаке са констутивним народима у БиХ.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да у овом граду постоји 12 удружења националних мањина, док је према попису из 1991. године регистровано више од 20 националних мањина.

"Општинске власти помогле су организовању и регистровању ових 12 удружења, а у наредном периоду уложићемо максималне напоре како би се представници свих националних мањина, грађани који живе и раде у Прњавору , организовали и основали своја удружења", најавио је Томаш.

У оквиру данашњег фестивала свих 12 удружења промовисало је своју културну и националну баштину кроз разне изведбе, рецитале, музичке нумере и плесове њихових културно- умјетничких друштава.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog