Politika

Позив странкама: Ко су кандидати за извршну власт?

Група организација цивилног друштва из БиХ, уз координацију УГ „Зашто не“, је јуче упутила јавни позив политичким субјектима који учествују на предстојећим Општим изборима да обзнане своје кандидате за извршну власти у предстојећем мандату.


 

То се прије свега односи на премијере на државном, ентитетском и кантоналном нивоу, али и за министре у свим ресорима за које поједине странке мисле да имају квалитетне кандидате. Странкама је дат рок до 10.09. да доставе тражене податке. Резултати јавног позива ће бити објављени путем средстава јавног информисања и путем директног контакта организација потписница са потенцијалним гласачима.

Ова иницијатива организација цивилног друштва, а коју је потписало 28 организација из БиХ и дијаспоре, представља једну од заједничких иницијатива цивилног друштва у оквиру предстојећих избора којом се жели утицати на стварање озбиљнијег политичког амбијента и натјерати будуће представнике власти да грађанима омогуће више информација него што је то раније био случај. Циљ кампање је да се потенцијални гласачи  упозоре на важност ових информација и упознају са тиме које партије озбиљно планирају обнашање власти, а које за циљ имају само подјелу фотеља и позиционирање на добро плаћене функције. Чињеница да је у ову иницијативу укључен оволики број организација говори да цивилно друштво има намјеру да овоме приступи озбиљно и доведе до тога да резултати јавног позива утичу на мишљење великог броја гласача на предстојећим изборима.

У позиву који је упућен на адресе свих регистрованих странака за Опште изборе, тражи се да, осим имена кандидата, странке "проговоре" и о биографијама те програмима и програмским циљевима кандидата за обављање одговарајућих функција.

"На овај начин желимо јасно да ставимо до знања свим странкама, а посебно будућим носиоцима власти, да цивилно друштво у БиХ неће више дозволити да грађани ове државе на изборе иду без имало знања о томе ко ће управљати њиховим животима послије. Одлучили смо се на ову иницијативу вођени примјерима из претходног мандата власти у БиХ, када смо имали неколико смјена и оставки носиоца извршне власти, како због лошег функционисања коалиција, тако и због великог притиска јавности због лошег рада носиоца извршних функција. Нећемо дозволити да нам се то понови, не треба да будемо јединствени у свијету по томе што сазнамо ко ће нам бити премијери тек кад је касно да нешто промијенимо. Док у озбиљним земљама премијери воде кампање за парламентарне изборе, у БиХ су до сада изгледа само водили друштво у пропаст након избора. То више не смије бити случај!“, изјавио је Дарко Бркан, предсједник УГ Зашто не из Сарајева.

Организације потписнице иницијативе:  АЛДИ, Центар за хуману политику , Центар за развој и подршку, Центри цивилних иницијатива , Демократски Омладински Покрет, ДВОЦ – Доњи Вакуф, Фондација „ЦУРЕ“, Фондација „Екипа“, Фондација за креативни развој, Хелсиншки одбор за људска права РС, КУЛТ, Омладинска Информативна Агенција - ОИА , Омладински покрет Револт, Покрет Доста!, Природа – Братунац, Савјет младих Сребреница, Транспаренси Интернешнал, Удружење „ДОН“ – Приједор, Удружење „Фронт“, Удружење грађана „Тендер“, Удружење грађана Зашто не, Удружење изборних званичника, Удружење пољопривредника БиХ, УНСА Гето.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog