Svijet

Избори у Аустралији: Први пут одлучују независни посланици

КАНБЕРА – Резултат данашњих парламентарних избора у Аустралија ће можда бити толико тијесан, да ће по први пут после више од 50 година у овој земљи влада зависити од гласова независних посланика.


Премијерка Џулија Џилард, прва жена на челу аустралијске владе која је на власт дошла прије два мјесеца после преврата у владајућој Лабуристичкој партији, рекла је данас да ће остати на челу земљу у „предстојећим неспокојним данима” док траје бројање гласова.

На интернет страници аустралијске изборне комисије саопштено је у недељу рано ујутро по локалном времену да би лабуристи и конзервативна Либерлана партија могли имати по 71 мјесто у парламенту с 150 посланика.

Џилард је рекла да ће њена партија наставити да се бори за образовање владе, док је шеф либерала Тони Ебот рекао да ће одмах почети преговоре с независним посланицима да би образовао владу.

„Спремни смо да владамо и спремни смо да аустралијском народу понудимо стабилну, предвидиву и компетентну владу”, рекао је Абот присталицама испред сједишта странке у Сиднеју.

Аналитичари кажу да главне тачке аустраљске спољне политике, међу којима је учешће 1.550 војника те земље у Авганистану, неће бити промијењене без обзира ко образује владу, јер обе главне партије имају сличне ставове.

Међу актуелним питањима унутрашње политике су азиланти, здравствена заштита и климатске промјене.

Аустралијска влада није зависила од подршке независних посланика од 1942. године. После данашњих избора, у парламенту би се могла наћи четири независна посланика.

Два независна посланика Роб Океншот и Тони Виндзор рекла су да ће стати уз партију која буде понудила стабилнију владу, док је Боб Катер казао да ће дати подршку партији која понуди више за његове гласаче.

Харизматична 48-годишња Џулија Џилард дошла је на власт пошто је 24. јуна смијењен њен претходник на челу партије и земље Кевин Рад и одмах је расписала изборе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog