Svijet

Демонстранти у Калињинграду захтјевају оставку Путина

КАЛИЊИНГРАД – У руској енклави Калињинград данас су демонстранти, чији број се према различитим процјенама кретао од неколико стотина до 3.000 људи, захтјевали оставку премијера Владимира Путина и директне изборе регионалних гувернера.


Полиција процјењује да у протесту учествовало 700-800 људи, док организатори и очевици кажу да је било око 3.000 демонстраната, пренијела је агенција Ројтерс.

У протестима су учествовали припадници организације „Патриоти Русије”, Комунистичке партије Руске Федерације, покрета „Солидарност” и „Друга Русија”, који су усвојили резолуцију у којој захтевају поновно увођење гувернерских изобра и оставку Путинове владе.

Путин је 2005. године, у циљу централизације власти, укинуо директне изборе гувернера покрајина, које је од тада постављао предсједник.

На скупу у јануару у Калињинграду демонстранти су тражили оставку непопуларног гувернера те области Георгија Боса, кога је поставио Путин.

Мандат Боса истиче следећег мјесеца, а Путинова партија Уједињена Русија одлучила је да га не стави на листу кандидата за наредног гувернера.

Калињинград, руска енклава са 940.000 становника, налази се између Пољске и Литваније, а распадом Совјетског Савеза 1991. постала је физички одвојена од остатка Русије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog