rXFfpv3eQws

Svijet

Сјеверна Кореја шири своју истину преко Твитера и Јутјуба

Када се говори о Сјеверној Кореји обично се каже да је то "изолована" земља, одсјечена од свијета. Међутим, прошлог четвртка, Сјеверна Кореја је отвориа кориснички налог на Твитеру - @уримунзок, који већ има 4.500 сљедбеника.


Сјеверна Кореја је у јулу отворила и канал на Јутјубу на којем је већ постављено близу 80 видео снимака, углавном вести са севернокорејске државне телевизије.

"Народ Сјеверне Кореје је технолошки писмен", каже Хејзел Смит, која већ дуги низ година проучава ову азијску земљу на британском универзитету Кранфилд. Она истиче да Пјонгјанг већ 20 година улаже у информативну технологију и да располаже кадровима који умију да користе модерне сајтове за друштвено умрежавање.

"Њихов проблем није сама технологија већ садржај", наводи Смит.

Сјевернокорејски Јутјуб је, како је објаснила, преплављен пропагандним материјалом праћен бомбастичном реториком, у којем се углавном апострофирају Сједињене Америчке Државе које су представљене као "ратни хушкач" и Јужна Кореја као њихова "проститутка".

Проблем је и у томе што већина од 23 милиона Сјевернокорејаца нема приступ Интернету и не може да посјећује чак ни сајтове сопствене владе. А уколико би и били у прилици да сурфују Интернетом, било би им строго забрањено да користе друштвене сајтове за критику режима.

Засад је сјевернокорејска онлајн понуда искључиво на корејском језику, али стручњаци сматрају да би ускоро могла да буде проширена и прилозима на енглеском.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog