Svijet

Израел се не мири са иранском атомском централом

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је саопштио да је пуњење горивом иранске атомске централе Бушер "тотално је неприхватљиво" и позвао међународну заједницу да изврши већи притисак да би приморао Техеран да прекине активности обогаћивања уранијума.


"Потпуно је неприхватљиво да држава, која тако очигледо крши резолуције Савјета безбједности, одлуке Међународне агенције за атомску енергију и своје обавезе у оквиру споразума о неширењу нуклеарног наоружања, ужива у плодовима коришћења нуклеарне енергије", изјавио је портпарол изаелског Министарства спољних послова Јоши Леви.


Израел, једина блискоисточна земља за коју се сумња да посједује нуклеарно оружје, саопштио је да би Иран са нуклеарним наоружањем представљао пријетњу по опстанак Израела.

"Међународна заједница треба да повећа притисак да би натерала Иран да се придржава међународних одлука и прекине своје активности обогаћивања уранијума и изградњу реактора", рекао је Леви.

Иран тврди да је сврха нуклеарног програма производња енергије, док западне земље страхују да Техеран производи атомско оружје.

Ирански и руски инжењери почели су јуче да пуне горивом атомску електрану "Бушер", што ће трајати око недељу дана. То представља први корак ка потпуном активирању атомске централе, које су САД покушавале да спријече у страху од иранских нуклеарних амбиција.

Русија, која је довршила изградњу постројења, обећала је да ће надгледати ово мјесто и спријечити да нуклеарни материјал евентуално буде искоришћен за производњу атомског оружја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog