Politika

УН о српској резолуцији расправљају 9. септембра

ЊУЈОРК - Генерална скупштина Уједињених нација расправљаће 9. септембра о Резолуцији о Косову, коју је поднио званични Београд након објављивања савјетодавног мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова, сазнаје лист "Данас" из извора у државном врху Србије.


Истог дана требало би да буде одржано и гласање, али то ће зависити од тока расправе, односно од одлуке коју у консултацији са заинтересованим странама у УН буде донијела Либија, земља предсједавајућа Генералном скупштином.


Саговорник листа каже да је Либија уважила захтјев Србије да се расправа одржи 9. септембра, на дан када ће Генерална скупштина УН расправљати о резолуцији Азербејџана у вези ситуације у Нагорно Карабаху, односно на дан када ће засједању први пут присуствовати амбасадор ЕУ, која је добила статус посматрача у свјетској организацији.

Дан Д је 9. септембар, истиче извор "Данаса", који наводи да је изгласавање резолуције којом се даје политички закључак савјетодавног мишљења Међународног суда правде "тежак, али не и немогућ циљ".

У Резолуцији Србија наводи се да једностране сецесије нису прихватљиве, што је један од кључних елемената међународног права, и позива обје стране да своја неријешена питања ријеше дијалогом, а међу најважнијим је статус Косова и Метохије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog