Društvo

Фетибеговићева о информационом систему за просторни план

БАЊА ЛУКА - У оквиру пројекта "Урбана инфраструктура и пружање услуга" имплементира се Просторни план Републике Српске и формира јединствени информациони систем о простору Српске, што представља пионирски подухват у овој области у цијелом региону.


 

"На имплементацији овог пројекта већ се доста урадило и досадашња реализација пројекта је добила високе оцјене од Свјетске банке, која је, практично, наш партнер у овом пројекту, а ових дана је расписан и интернационални позив за подношење понуда за реализацију информационог система о простору Републике Српске на основу података из Просторног плана до 2015. године", прецизирала је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Фатима Фетибеговић у интервјуу за Новинску агенцију Републике Српске.

У току је креирање апликације, конверзија података и едукација корисника, па ће након тога услиједити и расписивање тендера за набавку компјутерске и телекомуникационе опреме, хардвера, софтвера и другог.

Она је посебно нагласила као врло битну чињеницу да ће подаци који буду укључени у јединственом информационом систему о простору Републике Српске бити прикупљани из више извора, односно из различитих институција, и када буду систематизовани, биће на располагању свим корисницима, односно неће се губити вријеме на њихово поновно прикупљање и додатно провјеравање.

Фетибеговићева је додала да ће се сви подаци редовно ажурирати, па ће јединствени информациони систем о простору Српске омогућити квалитетније управљање простором и лакши приступ подацима из различитих области, који су до сада били "расути" по различитим институцијама.

Према њеним ријечима, креирање јединственог информационог система о простору Републике Српске омогућиће и потенцијалним инвеститорима да на лак и једноставан начин дођу до информација које су им потребне да реализују планиране инвестиције - од тога какве су просторне могућности, инфраструктурни водови, до података који се тичу климатских услова, водних потенцијала и слично, као и законских обавеза.

"Колико је нама познато, ниједна земља у региону нема јединствен информациони систем о простору за цијелу територију, а Српска ће га врло ускоро имати, па управо захваљујући овом пројекту и чињеници да већ три године имамо Просторни план и да је недавно усвојен Закон о уређењу простора и грађењу, Српска чврсто држи лидерску позицију у области просторног планирања у БиХ, али и у региону", тврди Фетибеговићева.

Говорећи о Закону о уређењу простора и грађењу, који је недавно усвојила Народна скупштина, Фетибеговићева појашњава да је то системски закон и да је било и логично је да је прије и током његовог усвајања изазвао велику пажњу стручне јавности.

Она је подсјетила да је Нацрт овог закона рађен уз подршку УСАИД пројекта СПИРА и да је након његовог усвајања проведена широка јавна расправа, као и да је Министарство, као предлагач, настојало да ову област уреди према европским стандардима, водећи рачуна да буде примјењив у нашим условима.

"Вођени искључиво стручним мотивима и жељом да добијемо закон којим ће бити задовољни грађани, једним малим дијелом смо занемарили економску ситуацију у којој се налази грађевинарство као привредна грана. Дакле, скупштински амандмани су се, углавном, односили на тај дио који се тиче привредника, али оно што је најважније - добили смо Закон о уређењу простора и грађењу, регулисали ову значајну област, унијели доста новина који представљају олакшице за инвеститоре, увели нове просторно-планске акте чија је израда јефтинија, олакшали смо процедуру за добијање грађевинске дозволе, те максимално поједноставили процедуру код добијања одобрења за грађење за објекте од општег интереса", прецизирала је Фетибеговићева.

Она је истакла да је на овај начин практично забрањена и онемогућена бесправна изградња, односно могућност накнадне легализације објекта чија изградња почиње након ступања на снагу овог закона.

Фатигбеговићева је додала да је наведеном законском регулативом остављена могућност рјешавања статуса бесправно саграђених објеката који су изграђени прије ступања на снагу овог закона, као и да је у току је израда подзаконских аката који ће омогућити једноставнију примјену овог закона.

Говорећи о активностима Министарства у области заштите животне средине, она је нагласила да је веома поносна на резултате које је Минситарство постигло у овој области за вријеме мандата ове Владе.

"У оквиру Лајф - Пројекта за треће земље - јачање капацитета за примјену интегралне превенције и контроле загађења у БиХ, омогућена је интегрална контрола и превенција загађивања у прехрамбеној индустрији, односно донесена су `Техничка упутства о најбољим расположивим техникама у производњи и преради млијека, производњи и приради меса, производњи пива, производњи и преради рибе, те преради воћа и поврћа`, с циљем да се услови из еколошке дозволе још више приближе европским стандардима, односно интегралној еколошкој дозволи која омогућава свеобухватну заштиту животне средине", појаснила је Фетибеговићева.

Она је подсјетила да је, приликом недавних посјета, Мисија Свјетске банке за пројекте "Шумска и планинска заштићена подручја" и "Управљање чврстим отпадом - друга фаза", Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске добило врло високе оцјене и похвале за досадашње активности на имплементацији ових пројеката.

Фетибеговићева је додала да је прва фаза Пројекта "Управљање чврстим отпадом" успјешно завршена и да су Бањалука и Бијељина тиме добиле савремене регионалне депоније, урађене према свјетским стандардима.

Тим поводом Фетибеговићева је као примјер навела изјаву шефа канцеларије Свјетске банке у БиХ Марка Матованелија, који је "мало у шали - рекао да ће довести своје земљаке из Италије да виде како је ова област уређена у Српској."

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog