Politika

Харадинај у петак стиже кући

ПРИШТИНА – Приштинска агенција „Инфопрес” је пренијела да би предсједник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, следећег петка, уз јемство, могао да буде пуштен из притвора Хашког трибунала - до почетка новог суђења, а члан предсједништва странке Бесник Тахири рекао је да не може да потврди те наводе.


Агенција је навела је да ће у Трибуналу следеће недеље разматрати захтјев одбране Харадинаја да буде привремено ослобођен до почетка дјелимичног понављања суђења.

„Надамо се да ће Харадинај да дође што је прије могуће, рекао је Тахири.

Апелационо вијеће Хашког трибунала је прије мјесец дана усвојило жалбу тужилаштва на првостепену ослобађајућу пресуду, и одлучило да суђење бившем заповједнику ОВК Харадинају, оптуженом за злочине на Косову 1998, буде дјелимично поновљено.

Суђење ће бити поновљено и саоптуженима Идризу Баљају и Љаху Брахимију. Суђење ће бити поновољено по шест од 37 тачака оптужнице које се односе на злочине над притвореницима у заробљеничком логору ОВК у селу Јабланица код Дечана од марта до септембра 1998.

Тим тачкама, Харадинају, као и Идризу Баљају и Љаху Брахимају на терет су стављена убиства, окрутно поступање и нехумани поступци, као кршење закона и обичаја ратовања.

Апелационо вијеће прихватило је аргумент тужилаштва да првостепени процес није био правичан зато што претресно вијеће није уложило довољно напора да саслуша два кључна свједока против оптужених, који су одбили да свједоче зато што су били „узнемиравани” и „застрашени”.

Ти свједоци, Шефћет Кабаши и особа чији је идентитет заштићен, били су припадници ОВК у Јабланици. Пред Трибуналом су одбили да свједоче, иако су претходно тужилаштву дали изјаве које су оптуживале Харадинаја, Баљаја и Брахимаја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog