Svijet

Нетанијаху: Израел и Палестинци могу да изненаде свијет миром

ТЕЛ АВИВ – Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да Израел и Палестинци имају шансу да изненаде свијет и постигну мировни споразум који ће окончати деценијски сукоб.


„Свим скептицима поручујем да је постизање мира могуће, али тешко”, рекао је Нетанијаху на почетку сједнице владе у Јерусалиму, истакавши да је за мир потребан озбиљан партнер.

„Ако имамо озбиљног партнера можемо постићи историјски споразум”, казао је израелски премијер два дана након што су САД позвале Израел и Палестинце да обнове директне преговоре 2. септембра, у Вашингтону, после готово двије године застоја.

Нетанијаху је подсјетио да је на преговоре „лицем у лице” позивао од оснивања своје владе прије годину и по.

„ Знам да има пуно сумње након 17 година, од почетка процеса Осло и ја могу да разумијем зашто постоји. Преговори ће захтјевати од обе стране да предузимају кораке”, казао је Нетанијаху, мислећи на привремени мировни споразум склопљен између Израела и ПЛО 1993. године, назван тако по норвешкој престоници, гдје се тајно преговарало.

Он је навео да се може постићи мир који ће бити заснован на три главна нивоа, од којих је први безбједност за државу Израел, други признавање Израела као јеврејске државе, укључујући рјешење за палестинске избјеглице које ће бити нађено у будућој палестинској држави и трећи стварање те државе која ће бити демилитаризована и крај сукоба.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog