Društvo

Галијашевић: Институт за нестала лица је вехабијски

БАЊАЛУКА - Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић изјавио је Срни да је Институт за нестала лица БиХ, а прије свега предсједавајући Колегијума директора Амор Машовић око себе направио вехабијски штаб у којем се налазе бивши обавјештајци АИД-а запослени у овом институту по уговору о дјелу.


Галијашевић је упозорио да су Институт за нестала лица БиХ, а посебно Машевић "у функцији бошњачке политике и бошњачких обавјештајних служби које директно врше социјално збрињавање вехабија, а који потом постају очи и уши АИД-а".

Према његовим ријечима, утврђено је да је на појединим подручјима примијетан ангажман појединих присталица вехабијског покрета на уклањању трагова извршења злочина над Србима, а то је, како је рекао, посебно видљиво на подручја Озрена, Завидовића и Возуће, односно Каменице.

Он је додао да таквих индиција има и на другим подручјима као што су на примјер подручја око Приједора и Подриња.

У те сврхе, каже он, нарочито се користе бивши обавјештајци АИД-а који су остали без посла, те они уз Машовићеву помоћ са Институтом склапају уговоре о раду као агенти на терену, који се брину и спречавају проналазак одређених српских гробница које треба ексхумирати.

"Истовремено, ангажоване вехабије на подручју Републике Српске трагају за гробницама у којима се налазе искључиво Бошњаци и за тај посао су добро плаћени", тврди Галијашевић.

Главни финансијери вехабија који су код Машовића запослени по уговору о дјелу, каже Галијашевић, су институције БиХ, односно буџет БиХ, и одређени међународни фактори.

"Амор Машовић за своје циљеве користи и локално становништво, односно повратнике, које кроз социјално збрињавање обавезује да пишу извјештаје са терена, запажања гдје су шта видјели, примијетили, док одређене бошњачке структуре врше обраду тих извјештаја са терена", рекао је Галијашевић, додавши да је то све у функцији обавјештајног подземља у Сарајеву.

Извор близак Тужилаштву БиХ потврдио је раније Срни да је Машовић ангажовао припаднике вехабијског покрета на ексхумацији жртава у региону Перућца код Вишеграда.

Према истом извору, припадници вехабијског покрета су у сриједу, 18. августа сакупљали посмртне остатке и одјећу жртава протеклог рата. "Оно што је грађане Вишеграда узнемирило је чињеница да је Машовић као представник Института за нестала лица БиХ прихватио да вехабије као добровољци траже посмртне остатке", рекао је тај извор.

Било је најављено да ће представници Института који врше ексхумације у Перућцу пронаћи око 100 посмртних остатака, а према сазнањима Срне, представници Међународне комисије за нестала лица констатовали су послије састављања тијела да су пронађене четири жртве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog