Društvo

Београд: Сутра преговори са ММФ

БЕОГРАД- У Београду сутра почињу званични разговори делегација Србије и Међународног монетарног фонда о петој ревизији стенд-бај кредитног аранжмана, вриједног око три милијарде евра.


Главна тема нове рунде разговора биће закон о фискалној одговорности, којим би Србија требало да дефинише до ког нивоа држава може да се задужује.


Током разговора, који ће трајати до 31. августа, биће разматрана и најновија фискална, монетарна и макроекономска кретања у Србији и извршавање раније договорених обавеза.

Министарство финансија Србије не очекује проблеме у преговорима пошто је испуњен договор о нивоу дефицита буџета у првој половини ове године и припремљен закон о фискалној одговорности, који ће бити утаначен током наредне двије недјеље.

Успјешна ревизија омогућиће Србији да повуче нову рату кредита.

Из Владе Србије је раније најављено да са ММФ-ом више неће разговарати о измјенама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, пошто је приједлог тих измјена упућен Скупштини Србије, али су стигле и супротстављене поруке око захтјева ММФ-у за повећање пензија и плата у јавном сектору.

Потпредсједник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић најавио да ће затражити одмрзавање плата и пензија у октобру, док је министарка финансија Диана Драгутиновић казала да то не би требало урадити прије 2011. године, како је раније договорено са ММФ-ом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog