Svijet

Сеул поздравља санкције, и нуди помоћ сјеверној браћи

СЕУЛ - Јужна Кореја поздравила је данас одлуку Сједињених Америчких Држава да прошире санкције против Сјеверне Кореје, а истовремено је свом сјеверном сусједу понудила прву велику новчану помоћ.


„Може се оцијенити да је режим санкција САД према Сјеверној Кореји употпуњен”, изјавио је портпарол јужнокорејског министарства спољних послова.

Сеул је истовремено понудио поплавама погођеном сусједу 8,4 милиона долара помоћи.

Ово је, од потапања јужнокорејског брода „Чеонан”, у марту, за које Јужна окривљује Сјеверну Кореју, први пут да Сеул нуди велику новчану помоћ Пјонгјангу.

Због јаких киша, које су у јулу и августу погодиле сјеверну област Сјеверне Кореје и њене источне провинције, више хиљада људи било је приморано да напусти своје домове, а обрадива земљишта нашла су се под водом.

САД су јуче прошириле санкције против Сјеверне Кореје, тако што су замрзле имовину неколико владиних званичника и компанија повезаних са нуклеарним програмом Пјонгјанга.

Сјеверна Кореја је саопштила да жели да настави преговоре о нуклеарном разоружању, који су у застоју од 2008. године, али Сеул и Вашингтон инсистирају да она најприје мора да преузме одговорност за потапање јужнокорејског брода, када је страдало 46 морнара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog