Društvo

Удружење за нестале против Кандићке и Корекома

БАЊА ЛУКА - Шефица бањолучке канцеларије Института за нестала лица БиХ Милијана Бојић тврди да је постепено одумирање и укидање Републике Српске основни задатак Наташе Кандић и њене Коалиције за формирање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима /Кореком/.


Бојић је за данашњи "Прес" рекла да се у свим пропагандним материјалима Корекома поручује да ће приликом утврђивања истина о почињеним злочинима на подручју бивше СФРЈ првенствено поштовати пресуде Хашког трибунала.

Према њеним ријечима, прави иницијатор формирања Корекома је амерички дипломата и бивши први замјеник високог представника за БиХ Доналд Хејс, чију је идеју Кандићева само прерадила.

"Прича о Корекому је почела прије 2008. године. Та прича је прије 12 година кренула са америчког Универзитета за мир, а чији је директор био Хејс. Управо те 1998. године Хејс је на Правном факултету у Сарајеву одржао први састанак са породицама несталих и жртава са циљем покретања иницијативе о формирању комисије која треба да утврди истину о догађајима у БиХ", тврди Бојић.

Према њеним ријечима, главни циљ Наташе Кандић је прикупљање милион потписа подршке Корекому чиме би све владе у региону натјерала да формирају комисију, која би наводно, утврђивала истину о ратним злочинима, али која ће поступати искључиво по оптужницама и пресудама Хашког трибунала.

"Пошто сви добро знамо на који начин ради Хашки трибунал, јасно је као дан да ће Кореком једог дана доћи до `истине` према којој је РС творевина настала на геноциду и етничком чишћењу", рекла је Бојић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog