Društvo

Документација о Дражи ускоро доступна јавности

БЕОГРАД - Повјерљива документација британских обавјештајних служби о убијеном команданту Краљевске војске у отаџбини Драгољубу - Дражи Михаиловићу, која је више од пола вијека носила ознаку строге тајности, убрзо ће бити доступна јавности, потврђено је београдским "Вечерњим новостима" у Министарству правде Србије.


Лист наводи да се очекује и да до краја септембра Министарство спољних послова Британије пошаље кључни документ који би требало да открије тајну Дражиног гроба. Ипак, ови последњи папири неће стићи прије 16. септембра, за када је пред Вишим судом у Београду заказано прво рочиште у поступку за рехабилитацију Михаиловића.


Међу папирима који су Комисији за утврђивање околности под којима је Михаиловић убијен стигли из Лондона налази се и један који показује да су представници британске Амбасаде у Београду јавили Форин офису да је Дража Михаиловић стрељан 17. јула 1946. године. То је, верује се, једини писани доказ који говори о начину на који је генерал убијен.

Захтјевом за рехабилитацију, који је прије четири године поднио његов унук Војислав Михаиловић, затражено је поништење пресуде од 15. јула 1946. године, којом је генерал осуђен на смрт, пошто су му претходно одузета сва грађанска права. Пошто је захтјев био без пропратне документације, суд се у међувремену обратио Војном и Историјском архиву у Београду.

Документација која је стигла из Лондона, и у коју прије превођења, како је "Вечерњим новостима" речено, нико од званичника Министарства правде није имао детаљан увид, засада има 150 страна, и само је дио обимне архивске грађе од неколико десетина хиљада страна, која се односи на догађаје на подручју Краљевине Југославије, између 1941. и 1946. године.

У њој се, између осталог, налази и папир из ког се види да је Михаиловић стрељан 17. јула 1946. године. То је потврдило исказе свједока које је саслушала Комисија за утврђивање околности под којима је Михаиловић убијен.

Ова комисија је до сада утврдила шта је претходило његовом стрељању, како је ухапшен, како су изгледали његови дани у притвору, како је извршена егзекуција. Једино што још није сигурно, а што јавност највише занима, јесте мјесто гдје је сахрањен.

У Комисији и Министарству правде сигурни су да ће та мистерија бити ријешена до краја јесени, ако Британски архив и Форин офис испуне обећање и пошаљу документ који носи датум Михаиловићеве смрти, наводе "Вечерње новости".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog