Politika

Патен нова замјена за Инцка?

Шеф ОХР и специјални представник ЕУ у БиХ Валентин Инцко одлази из БиХ у фебруару или марту наредне године, чиме се улази у гашење ОХР, а за представника ЕУ највјероватније долази британски дипломата, лорд Крис Патен, пише Прес РС.


Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон ће већ у октобру ове године именовати новог шефа делегације Европске комисије у БиХ умјесто Димитраса Куркуласа.

Према њеном плану, он би у наредних неколико мјесеци требало да преузме и позицију специјалног представника ЕУ у БиХ.

Позивајући се на изворе у дипломатским круговима, лист истиче да се у свим разговорима у Бриселу помињу углавном имена двојице угледних британских дипломата.

Ријеч је о бившем шефу Европске комисије лорду Крису Патену и актуелном генералном директору за иностране и војно-политичке послове при Генералном секретаријату Савјета ЕУ Роберту Френсису Куперу.

Оба кандидата познају ситуацију у БиХ, с тим да је Патен за вријеме Педија Ешдауна неуспјешно покушавао наметнути реформу полицијских структура, док је Купер организовао неуспјешне бутмирске преговоре.

Извор листа истиче да ЕУ неће у БиХ враћати Педија Ешдауна, јер би то, по њима, био превелик ризик.

Задатак новог шефа делегације Европске комисије у БиХ у првих неколико мјесеци рада био би да блиско сарађује са представницима САД и новоизабраним домаћим властима на затварању ОХР, што је један од кључних услова Брисела за давање зеленог свјетла БиХ за даљи процес европских интеграција.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog