Politika

Ђокић: Заједно за Српску поранили са кампањом

БАЊА ЛУКА - СДС, ПДП и СРС РС су јако нервозни пред изборе јер сва истраживања показују да немају изгледа за озбиљнији резултат, зато су пожурили и да злоупотребе изборну кампању и прекрше Изборни закон БиХ - сматра предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.


СДС, ПДП и СРС РС организовали су у недјељу јавне трибине на четири мјеста у Новом Граду, иако Изборни закон БиХ предвиђа да је дозвољено само одржавање интерних скупова органа и статутарних тијела политичких субјеката у периоду од дана расписивања избора до дана службеног почетка изборне кампање. Међутим, ЦИК није покренуо истрагу у вези са овим случајем.

"То је сада питање Централне изборне комисије БиХ која би требало на то да реагује у складу са законом и правилима која је сама утврдила", рекао је Ђокић.

Генерални секретар СНСД-а Рајко Васић потврдио је, такође, да то јесте проблем надлежних органа, односно ЦИК.

Он је додао да је за СНСД много важнији проблем то што опозиција прича посљедњих дана с циљем да РС оцрни и претвори у мјесто које заслужује укидање. "Ставили су се у службу Сарајева и интересних страних кругова", рекао је Васић.

Предсједник ДНС Марко Павић рекао је да су СДС, ПДП и СРС отпочели кампању раније, јер у својој немоћи траже што више времена, не да би презентовали програм грађанима, него да би радили против супарничког блока.

 

У ЦИК-у су рекли да, уколико добију пријаву против СДС, ПДП и СРС РС, тек онда они морају да докажу да је било ријечи о кампањи прије кампање и плаћеном предизборном представљању.

"Изборни закон БиХ је јасан, од расписивања избора до почетка предизборне кампање забрањено је плаћено политичко представљање, све остало је дозвољено", објаснила је портпарол ЦИК-а Максида Пирић и додала да ЦИК још ни за једну политичку партију није успјела да докаже да је платила и започела предизборну кампању прије њеног званичног почетка.

"До сада смо имали пријава о кршењу Изборног закона и пријевременом започињању изборне кампање, али нисмо могли да докажемо да је плаћена кампања или нека друга политичка активност", рекла је Пирић.

Званично, предизборна кампања почиње 3. септембра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog