Svijet

Карла дел Понте тврди да су оптужбе апсурдне

БЕРН - Бивши главни тужилац Хашког суда Карла дел Понте одбацила је оптужбе да је са појединим тужиоцима суда пријетила свједоцима и уцјењивала их у намјери да противзаконито прибави доказе.


Дел Понтеова је за швајцарску телевизију на француском језику изјавила да су те оптужбе апсурдне и тако први пут реаговала од када је покренута прелиминарна истрага Трибунала поводом оптужби о пријетњама и уцјењивању сведока.

Тужилаштво је одбацило ове оптужбе као лажне.

"Нисам лично под истрагом. Истрага се води против мојих истражитеља који су испитивали свједоке. Ако се потврди да је то истина онда ће бити покренута званична истрага", изјавила је Дел Понтеова.

Она је оцијенила да су те оптужеб апсурдне и да у то не верује.

Ово је први пут да је Дел Понтеова, која је сада амбасадор Швајцарске у Аргентини, јавно говрила о ово питању.

Хашки трибунал недавно је наложио отварање независне истраге о тврдњама неких сведока у поступку против Војислава Шешеља, да су их тужиоци узнемиравали и застрашивали.

То је први пут за 17 година рада суда да је наложена истрага против неког тужиоца. До сада се само спекулисало да је одбрана оптужених покушавала да застраши свједоке.

"Ријеч је о тактици одбране Војислава Шешеља коме се суди за ратне злочине и злочине против човјечности", изјавила је Дел Понтеова и нагласила да је на располагању истрази.

Она је додала да током осам година и четири мјесеца колико је провела на мјесту главног тужиоца Трибунала никада није чула од свједока да им је прећено или да су уцјењивани.

"Сигурна сам да не постоји ниједан негативни детаљ против било кога, ко је радио у канцеларији главног тужиоца. Лично изражавам своју солидарност са истражитељима. Они веома напорно раде, жртвују се па им тешко пада што их сада оптужују", поручила је Дел Понтеова.

Дел Понтеова је такође подсјетила да постоји програм заштите сведока који је покренуо Трибунал и који мора да функционише.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog