Svijet

Икона Исуса Христа се вратила на Црвени трг

МОСКВА - Свако ко дође на московски Црвени трг видјеће поново и лик Исуса Христа испод рубинске црвене звијезде на шиљку Спаске куле и чувеног часовника.


Скоро 80 година та историјска и религиозна реликвија била је скривена од људских очију. Икона се сматрала изгубљеном, а њено друго рођење је симболично за савремену Русију.

У суботу, 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице, у Москви је одржана званична церемонија откривања иконе Христа Спаса изнад капије Спаске куле Кремља.

У присуству више од хиљаду вјерника, освештање и благослов иконе обавио је патријарх московски и све Русије Кирил, преноси "Глас Русије".

Према ријечима руског предсједника Дмитрија Медведева, који је присуствовао церемонији, икона ће пружити допунску заштиту народу Русије.

Фреска је тридесетих година прошлог вијека била зазидана, а њено проналажење над капијом Спаске куле у мају ове године је постало права сензација.

Совјетска власт која је пропагирала атеистичку идеологију, није се могла помирити с тим да би се свако, ко би ушао у Кремљ на тај главни улаз, поклонио светом лику.

Било је наређено да се икона склони, а радници који су обавили тај посао нису је уништили, већ учинили све да би је сачували за потомке.

"Под слојем малтера који смо гледали током више деценија, налазе се метална решетка и мрежа на растојању од 10 центиметара од иконе, тако да је постојао ваздушни слој. Скоро је невјероватно, али више од 80 одсто иконе је сачувано", наглашава рестауратор Константин Муравјов.

Послије отклањања ситних честица и попуњавања изгубљених дијелова ауторског слоја умјетници су са микроскопском прецизношћу ставили златну боју.

Икона Спаса је засијала практично као да је у првибитном облику - Христос држи у руци Јеванђеље, а код његових ногу клањају му се два руска свеца - Сергеј Радоњешки и Варлам Хутински.

Фреска је настала на Спаској кули средином 17. вијека према наредби цара Алексеја за успомену на чудесно спасење Москве од куге.

Традиција стављања иконе над капијом, која води у град, постоји у Русији од прастарог доба. Изгубити икону сматрало се лошим знаком, а наћи је поново - чудом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog