Politika

Ћузулан: НДИ намјерно обмањује јавност

БАЊА ЛУКА - Посљедње истраживање НДИ за циљ има промоцију њихових фаворита и да обесхрабри бирачко тијело, а унутар опозиције створи осјећај немоћи, оцијенио је на данашњој конференцији за новинаре генерални секретар СДС Драган Ћузулан.


НДИ је, казао је, продужена рука америчке администрације и заштитник њених партија на простору БиХ и у регији.Ћузулан је такође подсјетио да на челу ове агенције стоји Мадлен Олбрајт и да се у последњих 14 година безброј пута потврдило да су истраживања ове агенције далеко од реалних.Тако је, према његовим ријечима, према истраживању из 2000.-те године, Милорад Додик водио испред Мирка Шаровића са 15 одсто. Те исте године је СДП имао 14 одсто више од СДА.

''Избори су то демантовали, па је СДП коме је НДИ давао 40 одсто освојио 26, а побиједила је СДА са 29 одсто иако јој је НДИ давао 16 одсто. Грешка у истраживању изнад 1,5 одсто сматра се смијешном и истраживања таквих агенција се сматрају невалидним и у демократском свијету се нико на њих не би позивао'', казао је Ћузулан.

 

Он је навео да је СДС очекивао да ће НДИ изаћи са оваквим резултатима, те да је радио паралалне истраживања без намјере да са њима излази у јавност, јер су рађена у функцији разраде стратегије странке.

''Крајем јуна смо урадили истраживања на узорку од 2.000 у 34 општине која су показала да је разлика између наших кандидата Огњена Тадића и Младена Иванића, и кандидата СНСД-а Милорада Додика и Небојше Радмановића шест одсто, док је зазлика између СНСД-а и СДС-а 30: 25 одсто. Тадић у односу на Додика, према тим истраживањима, води са 42: 36 одсто, а Иванић у односу на Радмановића са 37:31 одсто. Прије десет дана урадили смо истраживање у бањалуци на узорку од 400 анкетираних и разлика између кандидата је била три одсто'', навео је Ћузулан.

НДИ свјесно обмањује јавност,нагласио је генерални секретар СДС-а, јер је америчка администрација направила дил са Милорадом Додиком, а цијна тог договора је његов останак на власти и улазак БиХ у НАТО што је јуче недвосмислено потврдио министар иностраних послова Свен Алкалај. Други разлог је, према његовим ријечима, ситуација са Косовом и обећање Милорада Додика да ће неутралисати реакције у РС.

Ћузулан је скренуо пажњу и на то да је НДИ аутор телевизијских дебата које се припремају у електронским медијима а у којима је избјегнуто сучељавање Додика и Тадића.

''Позивамо Додика да се отвори медијски простор, да умјесто прљаве кампање, изађе сваке семице на ТВ дуел са Огњеном Тадићем и да ту суоче политичке ставове, па и ставове о личном кредибилитету'', поручио је Ћузулан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog