Svijet

Роми у Пољској забринути због браће у Француској

ВАРШАВА - Удружење Рома у Пољској изразило је данас забринутост и шокираност колективним протјеривањем Рома из Француске у Румунију и Бугарску и затражило од пољског премијера Доналда Туска да осуди ове мјере.


У апелу шефу владе објављеном на интернет сајту Удружење, предсједник Рома Квјатковски тражи од Туска да осуди акције француске власти након веома узнемирујућих и шокантних догађаја у Француској у посљедњих мјесец дана.

"Пољска (...) гдје је тако много људи убијено у име нацистичке, расистичке и ксенофобичне идеологије требало би да буде међу првим земљама ЕУ која реагује на понашање француске владе и да упозори против протјеривања и стигматизације етничке групе", пише Квјатковски у овој жалби.

Француска је недавно примијенила оштру политику према Ромима и послала њих 979 у Румунију и Бугарску од 28. јула и 17. августа.

Француску Владу оштро су критиковала цивилна друштва, љевица, Црква, УН, Европска комисија и ОЕБС.

Румунске невладине организације за заштиту Рома позвале су на бојкот француских производа од 6. септембра.

У Пољској држави са 38 милиона становника ромска заједница има 12 855 лица, према посљедњим попису из 2002.године, док удружење процјењује да ова мањина има 50 000 лица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog