Politika

Радмановић: Обавијестићемо УН о нашм ставу ако Бараблић гласа против

БАЊА ЛУКА - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић најавио је да ће информисати Генералну скупштину УН да став БиХ није противљење резолуцији Србије о Косову, уколико предсједавајући Предсједништва Харис Силајџић и амбасадор БиХ при УН Иван Барбалић буду гласали против документа који је предложио Београд.


Радмановић је истакао да нико у име БиХ нема право да гласа против резолуције Србије, јер о томе није заузело став Предсједништво БиХ, једина институација која доноси одлуку о изјашњавању у Генералној скупштини УН.

"Физички не можемо и нећемо спријечити Силајџића и Барбалића да заступају искључиво бошњачке интересе, али имамо начин да став РС пренесемо Генералној скупштини", поручио је Радмановић.

Радмановић је новинарима у Бањој Луци рекао да је то рађено и у случају неусаглашеног иступања у Савјету безбједности и да се то може поновити и пред Генералном скупштином.

Коментаришући оцјену бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића да је незадовољавајућа сарадња власти БиХ због недостављања документације која му је потребна за суђење у Хашком трибуналу, Радмановић је рекао да је у надлежности Предсједништва БиХ само документација након Дејтонског споразума.

Он је додао да генералну оцјену о сарадњи дају институције Трибунала и да је она до сада била позитивна, али да је тачно да захтјеву Караџића није удовољено на вријеме.

"Предсједништво БиХ у свом данашњем облику чува архивску грађу од момента када је успостављено, а то је период након Дејтонског споразума", рекао је Радмановић и подсјетио да се документација коју тражи Караџић односи на период од 1992. до 1995. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog