Društvo

,,Беллс" покрет и Закон о животној средини

Данас је у Бањој Луци одржана конференција за новинаре с циљем промоције ,,Беллс'' покрета западног Балкана и БиХ.


 

Ова орагнизација се залаже да земље западног Балкана као будуће чланице ЕУ примјене стандарде одрживог развоја.

Циљеви БЕЛЛС покрета су да заштита животне средине буде један од три најважнија приоритета доносиоца одлука на простору западног Балкана. Кроз досадашње активности окупили смо преко 100 народних посланика земаља у регији у Зелене парламентарне групе које дјелују на државном нивоу. Сврха пројекта у БиХ је да помогнемо да доносиоци одлука донесу кровни закон о заштити животне средине, као и да локалне самоуправе имају више средстава за приступне фондове Европске уније”, изјавила је Александра Кнез – Милојковић, регионални координатор БЕЛЛС покрета за западни Балкан.

БЕЛЛС покрет БиХ дјелује у правцу упознавања интересне јавност са стандардима Европске уније по питању заштите животне средине.

„Неопходно је успоставити партнерство грађана и локалних управа у циљу продубљивања сарадње ова два сектора како би се дошло до квалитетних рјешења. У БиХ је оформљена Зелена парламентарна група чиме желимо да убрзамо процес доношења одлука. Имамо подршку 5000 грађана БиХ који сматрају да је неопходно да представници политичких партија у своје програме унесу питања заштите животне средине. Циљ нам је да се доносиоци одлука озбиљније посвете реализацији програма из области заштите животне средине, а са друге стране да грађани активније буду укључени у процес доношења одлука кроз иницијативе и локалне акције”, истакла је Сабина Јукан, национални координатор БЕЛЛС покрета у БиХ

Лазар Продановић, посланик Парламентарне Скупштине БиХ и координатор Зелене Парламентарне Групе је рекао да морамо убрзати доношење кровног закона из области заштите животне средине и да је немогуће је имати приступ ИПА фондовима ако немамо процедуре које поштују стандарде заштите животне средине.  Регионална сарадња је битна и из разлога што смо у регији повезани и са природним екосистемима за чију је заштиту неопходан интегралан приступ, а сарадња између држава је неопходна.

На конференцији за медије истакнуто је да је нацрт кровног закона за заштиту животне средине у процесу припреме и да се овим законом испуњава први приоритет приступном партнерству према ЕУ.  Напоменуто је да Закон не одузима овлашћења ентитетским властима, него само формира координациону мрежу свих активности које су битне за БиХ.

Шест земаља западног Балкана

БЕЛЛС је, иначе резултат РЕА (REA) пројекта, који има подршку регионалног програма за животну средину Холандије. РЕА пројекат је започео са радом у Скопљу 2009. године, сасатанком представника НВО из Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе, Србије и Косова.

Зашто ово наводимо и то баш овако?

На промотивном материјалу који је дијељен на конференцији за новинаре је тако дословно наведено.

Даље, у циљевима РЕА пројекта се помиње ,,шест земаља западног Балкана'', а као што видимо у праграфима изнад, ни једна од њих није Хрватска, које се сјети свако ко би покушао да наброји  шест држава тако често помињаног региона. Нисмо цјепидлаке, али неке ствари лако упадну у очи. Taкозвана ,,држава Косово'' је самопроглашен субјект, непризната од стране БиХ, УН и појединих држава ЕУ. Није нам циљ мијешати политику у једну добру иницијативу о области која треба да се уреди у БиХ, али испада да је неко већ политички дјеловао написима на поменутим материјалима које смо прочитали.

Добили смо појашњење од Александре Кнез-Милојковић, координатора БЕЛЛС за западни Балкан:

-Пише шест држава, али је у питању шест ,,територија'', а на Косово се мисли у оквиру резолуције 12/44.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog