ZkBDh8STp5U

Svijet

Обама прогласио крај рата у Ираку

Амерички предсjедник Барак Обама објавио је крај борбених операција у Ираку, послије више од седам година рата, и да је сада вријеме да се окрене нова страница.


"Вечерас проглашавам крај америчке борбене мисије у Ираку. Операција 'Ирачка слобода' је завршена и ирачки народ сада има главну одговорност за безбиједност своје земље", изјавио је Обама у обраћају нацији из Овалног кабинета Бијеле куће, које су главне ТВ станице директно преносиле.

Према његовим ријечима, САД су "платиле огромну цијену да би будућност Ирака ставиле у руке његовог народа".

"Истрајали смо због увјерења које дијелимо са ирачким народом, увјерења да из пепела рата нови почетак може да се роди у тој колијевци цивилизације", истакао је Обама, додавши да "окончање тог рата није само у интересу Ирака већ и у нашем сопственом".

Из Овалног кабинета Бијеле куће, предсједници по правилу америчкој нацији упућују изузетно важне поруке. Обама се од доласка на предсједнички положај само једном обратио из те канцеларије, када је у јуну најавио обнову Мексичког залива послије еколошке катастрофе настале изливањем нафте.

Обама је добар дио говора посветио домаћим темама, односно економским тешкоћама САД. Иако је наступио као врховни командант оружаних снага САД, он је рекао да је његова централна улога као предсједника, да омогући да људи поново нађу посао. "Наш најхиитнији задатак је да обновимо привреду", додао је.

Амерички предсједник је подсјетио нацију да је у фебруару прошле године обећао окончање борбене улоге америчке војске у Ираку до краја августа ове године, "и то је оно што смо урадили".

Обама је додао да ће окончање борбене мисије послати свијету поруку да САД намјеравају да одрже и ојачају своје вођство у 21. вијеку.

И прије него што се кандидовао за предсједника, Обама се противио рату у Ираку, као сукобу који је подстакао антиамеричко расположење у свијету и одвукао ресурсе од Авганистана. У говору је поменуо да ће се САД сада усмјерити на тај дио свијета.

Он је одао признање пожртвовању америчких војника, којих је милион и по прошло кроз ирачки рат у протеклих седам и по годиина. У тој земљи погинуло је више од 4.400 америчких војника.

Обама је, такође, упутио позив ирачким лидерима да што хитније формирају владу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog