Društvo

Од данас нови родни листови

БАЊА ЛУКА - Грађани Републике Српске од данас ће у свим матичним канцеларијама у РС моћи да добију родне листове, увјерења о држављанству, вјенчане листове или изводе из књиге умрлих на новим обрасцима који неће имати рок важења.


Трајне изводе из матичних књига грађани ће моћи да добију на усмени захтјев, неће морати да плаћају накнаду за образац извода већ само општинску таксу, а сваки грађанин ће моћи да изабере језик и писмо једног од три конститутивна народа у БиХ на којем жели да му буде одштампан извод.


Министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац рекао је да је са издавањем извода из матичних књига без рока важења, РС испунила још један од услова за визну либерализацију.

"На увјерењима која се могу добити и изводима из матичне књиге рођених, вјенчаних или умрлих постоји шест врста заштите од посебно квалитетног папира до холограма и она се више неће моћи злоупотребљавати", рекао је Липовац новинарима, након што му је у Административној служби града Бањалука свечано уручен први извод из матичне књиге без ограниченог рока важења.

Он је навео да би већ до краја године требало да буде могуће добити изводе из матичних књига у било којој матичној канцеларији у РС или чак путем интернета послати захтјев матичној канцеларији о достаљању родног листа одређеном органу.

Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић коме је данас такође уручен родни лист на новом обрасцу рекао је да ће издавањем трајних извода увелико бити смањен буџет локалних заједница, али да је пуно битније од тога то што је грађанима осигурана квалитетнија услуга.

Он је нагласио да је Бањалука прва у РС опремила пријемну канцеларију и осигурала бржу и ефикаснију процедуру издавања извода из матичних књига и тако послужила као примјер другим локалним заједницама у РС.

Начелница Одјељења за општу управу у Администартивној служби града Бањалука Биљана Бирач рекла је да се извод из матичних књига без рока важења може добити само под условом да се ради о посљедње уписаним подацима у матичним књигама, а да је одговорност стављања ових докумената у правни саобраћај на странкама које такве документе стављају у правни саобраћај.

Први изводи из матичних књига на новим обрасцима који неће имати ограничен рок важења, осим министру Липовцу и градоначелнику Давидовићу, свечано је данас у Администарстивној служнби града Бањалука уручен и замјенику градоначелника Бањалуке Јасмину Комићу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog