Politika

Јањић: Ако повуче Резолуцију, Б.Тадић губи сав кредибилитет

НОВИ САД - Политички аналитичар из Београда Душан Јањић сматра да би повлачење Резолуције о Косову из Генералне скупштине УН довело до питања повјерења предсједнику Србије Борису Тадићу и кредибилитету његове политике према јужној српској покрајини.


"Поставило би се питање поверења Тадићу, с обзиром да је у Скупштини Србије недосмислено рекао да је он, а не шеф српске дипломатије Вук Јеремић, одговоран за Резолуцију о Косову. Истовремено, то би довело у питање кредибилитет његове политике према Косову", изјавио је Јањић.

Он је додао да би се таквим расплетом ситуације отворило питање кризе институције предсједника Србије, као и питање кредибилитета српске дипломатије.

"У том случају криза институције председника била би неминовна, Јеремић не би могао после тога да опстане, што би имало директне последице на позицију садашње владајуће коалиције у Србији", констатовао је Јањић.

Британски министар иностраних послова Вилијам Хејг позвао је јуче званични Београд да повуче Резолуцију о Косову, али је министар иностраних послова Србије Вук Јеремић рекао да то "није опција".

,,Политика'' данас пише да Резолуција о Косову ипак није безначајан акт, судећи по напорима из ЕУ да се она повуче, иако су мале шансе да прође у Генералној скупштини УН.

"Србија је тренутно мета једног општег наметања и диктата", рекао је листу један дипломатски извор, наводећи да би Србија, уколико би на сједници Генералне скупштине УН већина гласала за ову резолуцију, добила подршку свјетске организације, а изгубили би они који желе да се овај проблем ријеши диктатом.

Бивши министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић сматра да је Србија, без обзира на све притиске којима је изложена, и даље та која држи "кључ" за косовски проблем, истичући да је став Београда "моћно оружје" које друга страна увиђа и због чега хоће да Србију лиши тог става.

"Све док се ми не одрекнемо наше тапије на Косово, оно што су западне силе извеле са Косовом није легитимно, није окончано и не може никада да буде окончано. И они то добро знају. Зато јако много држе до тога да ми дамо сагласност, да се прилагодимо, ако не одједном онда у деловима", рекао је Јовановић и додао да продужење борбе кроз Генералну скупштину УН представља наставак отпора.

Одлазак у УН, према његовом мишљењу охрабрује оне мале државе које држе до принципа територијалног интегритета, а који је одлуком Суда правде о Косову озбиљно угрожен.

"Инсистирањем на томе да је сецесија недопустива ми подсећамо те земље да су оне такође у опасности, а истовремено ојачавамо фронт који се супротставља томе", сматра Јовановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog