Politika

СДА предложила: Ко негира геноцид треба да робија

БАЊА ЛУКА - У Федерацији БиХ током септембра биће усвојене измене и допуне Кривичног закона, у којима СДА предлаже да свако јавно негирање геноцида и злочина против човјечности, као и омаловажавање жртава геноцида и таквих злочина буде кажњено на подручју тог ентитета затвором од три мјесеца до три године.


То би значило да свако ко у ФБиХ каже да у Сребреници није било геноцида аутоматски добија затворску казну, пишу данашње "Вечерње новости".

Овај приједлог ће се наћи пред федералним Парламентом већ на првој сједници у септембру и пошто нема никаквих механизама који би обуставили његово усвајање, он ће бити и усвојен, поручују парламентарци из Федерације.

У СДА, која је и предложила овакве измјене КЗ ФБиХ, кажу да овим потезом желе да заштите жртве геноцида.

Лист наводи да је сличан покушај био и на државном нивоу када су Бошњаци на све начине покушавали прогурати исте измјене,али у тим измјенама није било српских жртава. Посланици из РС су успјели да те измјене Кривичног закона БиХ оборе.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Дома народа парламента БиХ, рекла да је прави повод за овакав став у Федерацији предизборна кампања и показивање СДА као заштитника бошњачких националних интереса.

"Нико нормалан у БиХ није против уређивања те области, али то се мора урадити да сва три народа која живе у БиХ буду испоштована. Циљ Бошњака није да се званично каже да су злочини почињени и над Србима у протеклом рату у БиХ, већ само да се потенцира да је злочин био у Сребреници", појаснила је Мајкић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да су у рату у БиХ злочини чињени над свим народима који живе у БиХ.

"Уколико се настави пристрасан однос према жртвама протеклог рата, највећи губитници ће бити управо породице жртава. Мислим да је погрешно што се у Федерацији покушава наметнути закон којим би се кажњавало негирање геноцида у Сребреници, јер тако ће испасти само да су Бошњаци страдали, а док за Србе који су прошли голготу у Федерацији, а поготово у Сарајеву, нико и не мари", истакао је Митровић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog