Svijet

У Москви ступила на снагу ноћна забрана продаје алкохола

МОСКВА - У Москви је данас ступила на снагу забрана продаје жестоких алкохолних пића од 22.00 до 10.00 часова. Одлука о забрани, коју је потписао градоначелник Јуриј Лужков, односи се на око 800 продавница које су продавале алкохолна пића нон-стоп.


Право да продају пића са више од 15 одсто алкохола имаће само угоститељски објекти.

Градска управа је упозорила власнике продавница да ће због непоштовања ове одлуке бити одузимана дозвола за рад.

Одлуку о ноћној забрани продаје жестоких пића поздравио је званичник министарства здравља за питања зависности Јевгениј Брјун, оцјењујући да ће она довести до смањења алкохолизма.

Он је рекао да ће поједини грађани сада ноћу куповати „слабије” алкохолне напитке.

„Неки ће свеједно пити, али слаба алкохолна пића не можеш много да попијеш, зато ће и алкохола бити мање попијено”, сматра Брјун.

Замјеница шефа градске управе за здравље Валентина Варфоломејева сматра да ће ноћна забрана трговине алкохолом утицати на смањење зависности, као и мањи број здравствених проблема повезаних са алкохолизмом.

Према њеним ријечима, за првих шест мјесеци ове године у градске болнице је примљено 2.500 особа са алкохолним тровањем, од којих 187 деце узраста до 15 година.

„Те цифре нас плаше и тјерају нас да се замислимо о доступности алкохола младима”, рекла је Варфоломејева.

Москва се одлуком о забрани ноћне продаје алкохола придружила осталим руским градовима. У више од 40 региона Русије већ је уведена забрана продаје жестоких алкохолних пића у оквиру борбе против алкохолизма.

Руска влада утврдила је прошле године стратегију борбе против алкохолизма и очекује се да се до 2020. прекине традиција руског пијанства, упола смањи употребу алкохолних пића и ликвидира илегално тржиште алкохола.

Циљ стратегије је „смањење употребе алкохола по глави становника”, а треба да буде остварена у две етапе. Прво би ниво употребе чистог алкохола требало да буде смањен са садашњих 18 литара на 15 литара годишње, затим да од 2013. до 2020. тај ниво треба да буде додатно смањен на пет литара годишње.

У Русији је од 1914. до 1917. године био најнижи ниво употребе чистог алкохола у Европи (0,83 литра), али је касније забиљежена знатно већа конзумација.

У документу стратегије се указује да је количина попијеног чистог алкохола годишње по глави становника двоструко већа од нивоа који допушта Свјетска здравствена организација.

У оквиру кампање раније је донијета одлука о забрани подаје „јефтине” вотке. Уведена је минимална цијена за флашу од пола литре од 89 рубаља (нешто више од два евра).

Међутим, произвођачи неквалитетне вотке су се досјетили да на етикетама пише „средство за прање прозора” и те флаше се, по цијени од 50 рубаља, продају у појединим сеоским продавницама, у дијеловима гдје стоји кућна хемија.

То дјелимично иде у прилог прогнозама појединих критичара стратегије да ће она ојачати илегално тржиште.

Предсједник горњег дома руског парламента, Савјета федерације, Сергеј Миронов оцијенио да „ноћна забрана” може да поврати праксу прављење „самогона”, жестоког пића које се у кућним условима прави од шећера.

Има и оних који сматрају да ће се вратити и совјетска пракса куповина вотке „из аутомобила”, по знатно вишој цијени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog