Svijet

Грчка: Збрањено пушење на јавним мјестима

АТИНА – Нови закон о забрани пушења на јавним мјестима ступио је данас на снагу у Грчкој, земљи са највећим процентом пушача у Европи.


Закон који је усвојен у јулу 2009. године прати слоган "Угасите цигарете, побољшајте свој живот". Из забране су до јуна сљедеће године изузете коцкарнице и велике музичке хале.


Прекршиоци овог закона могу бити кажњени са 50 до 500 евра, а правна лица са 500 до 10.000 евра. Вишеструки прекршиоци могу да изгубе радну дозволу.

Влада је нагласила да ће забрана пушења бити спроведена, а премијер Јоргос Папандреу рекао је да ће то "допринијети циљу стварања одрживе земље, не само у економском смислу, него у свакодневном животу".

Министар здравља Марлиза Сенојанакопулу изјавила је да ће пушачи имати мјесец дана времена да се прилагоде и да за то вријеме неће бити кажњавани.

"Ово је питање јавног здравља, а не лова на вјештице", рекла је Сенојанакопулу.

Власници ресторана и кафића запријетили су да ће игнорисати закон о забрани пушења, јер им он, како сматрају, угрожава посао.

"Нема шансе да на тај начин одбијем муштерије. Оне су ми потребније него икада", изјавио је Јианис Цакос, генерални секретар удружења власника ресторана и индустрије забаве.

Четрдесет одсто Грка су пушачи и дневно у просјеку попуше по осам цигарета, пише дневни лист "Та неа".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog