Svijet

Kушнер разговарао са румунским колегом о Ромима

БУКУРЕШТ - Румунски министар иностраних послова Теодор Баконши и његов француски колега Бернар Кушнер сагласили су се да се треба вратити рационалном тону и заједнички тражити солуцију за рјешавање питања Рома.


"Разговарао сам јуче са француским колегом Бернаром Кушнером. Сагласили смо се да француско-румунски односи не треба да се поремете због овог питања и да је потребно вратити рационални тон и пронаћи рјешење", изјавио је данас Баконши на конференцији за новинаре у Букурешту.

Баконши је додао да жели да се позитивнијим тоном разговара о овом питању, које је довело до нешто затегнутијих билатераних односа.

Он је напоменуо да Румунија неће никада прихватити било који облик дискриминације својих грађана који бораве у другим европским земљама, нити било изазов за њихову слободу кретања.

Румунски министар подсјетио је да је Букурешт јуче изложио своје ставове Европској комисији: румунска делегација је незадоваљна величином безбједносне пријетње румунских грађана на коју се позива Париз, чиме оправдава рушење нелегалних логора и депортацију Рома у земље поријекла.

Баконши, који је почетком седмице оцијенио да то што је Француска вратила Роме са извјесном сумом новца није рјешење, инсистирао је да је неопходно скромније, али ефикасније рјешење за промовисање интеграције Рома.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog